Beslag bovenraamsluitingen

Bovenraam sluitingen; onder dit begrip verstaan wij ramen die zich buiten het directe bereik van personen bevinden. De bediening, het openen en sluiten zal moeten worden gedaan met behulp van hulpmiddelen. Hierbij valt te denken aan mechanische oplossingen in de vorm van een stok met een oog of haak, dit wordt meestal gedaan bij raamknip-sluitingen. Een ander oplossing is een slingerstok met haak of oog. Nog weer een andere oplossing is de bediening via een stelsel van stangen en overbrengingen. Tot slot is er nog de mogelijkheid om het raamopeningsmechanisme te bedienen via een spiraalkabel. Hiermee wordt de ketting in de kettingkast uitgeduwd of ingetrokken.

Ook is het mogelijk het raam te bedienen met behulp van een elektrische motor. Voor de bediening met motoren verwijzen we u graag naar het tabblad Motoren in deze webshop.

Bediening

Handmatig

Het bedienen van de raamopeners kan geschieden met hendels al dan niet draaibaar maar ook met onze windwerken. Deze windwerken met afneembare slinger hebben de tand des tijds goed doorstaan omwille van hun robuustheid. Ze functioneren altijd en kunnen worden toegepast op de moderne systemen en natuurlijk ook de oude.

Elektrisch

Ook is het mogelijk om de eerdergenoemde raamsystemen te bedienen met lineaire motoren op 12, 24 of 230 volt. De elektrische bediening maakt het mogelijk om alle ramen te bedienen via een gebouwbeheersysteem of brandmeldcentrale. Maar ook is het afsluiten van het gehele gebouw te realiseren met een druk op de knop. Natuurlijk kunnen de ramen naast de centrale bediening eventueel individueel bediend worden met een vaste knop of draadloze afstandsbediening.

De hierboven genoemde beslagen vallen onder het hoofdstuk ‘Bovenraamsluitingen’. Het systeem Exter 18 is de meest stabiele uitvoering voor uitzetramen. Valramen zijn ook te realiseren met dit beslag hoewel dit wel wat meer ruimte rondom het raam vraagt. De systemen met val- en uitzetscharen van de merken Geze en Hautau zijn van gedegen Duitse kwaliteit. Ze zijn uit te voeren met hendels maar ook in combinatie met onze vierkante en ronde windwerken. Gemonteerd op het kozijn geven zij een zeer strak uiterlijk en een goede bediening. Alle bovenraam systemen zijn ook uit te voeren met een slingerstang voorzien van haak of trechter.